WOOD'S END 
RESIDENCE -
INTERIORS

The site for this residence is located on a Cherry tree lined street of mostly contemporary built traditionally influenced homes. The client desired to build a modern home with a mid century influence.

The clients original program was based on a 2-story structure over a walkout basement. A first floor for entry, living, eating, cooking, a guest suite with easy access for aging parents and support facilities such as a 2-car garage, mudroom, laundry, etc. The second floor was to house a master bedroom suite, a suite for their young daughter and another guest suite. They also desired a pool in the rear yard with patios and an area for shade.

We convinced the client that the 2 story above a walk out basement format would appear to massive and too distinct from the adjacent structures. We proposed a plan in which the main level program is placed on the lower grade giving on grade access to the rear yard. The entry is accessed by crossing a bridge, which spans over a sunken garden, this allows light into the dining area below. A catwalk, which overlooks the lower main level, is the circulation to the Master and Daughters suite. The second guest room (dubbed the sky box) is placed on a 3rd level is accessed through a central stair tower that connects all the levels. This guest suite hovers over the main roof and creates a covered porch accessed from the master bedroom, all overlooking the rear yard and woods beyond.

The residence in clad in a horizontal cedar plank with travertine stone tiles used on the garden and retaining walls. The plan takes the form of a broken up “z” to integrate into the landscape and create various outdoor spaces.

WHEN

2017

WHERE

Rumson, New Jersey